Torçadura de turmell - Balcells Centre de Traumatologia i Fisoteràpia a Granollers

El turmell, tan important, tan del.licat i tan…mal cuidat.

La lesió més freqüent entre els esportistes, és de llarg, el que popularment es coneix com a “esquinç de turmell”.

De fet, és una lesió molt més complexe del que es pot suposar a primera vista, afecta fins a un 30 % de tots els esportistes entre 16 i 22 anys, i compren una sèrie d’entitats que van des de una lleugera distensió dels lligaments que envolten les articulacions del turmell fins a una ruptura total amb lesió a la cúpula cartilaginosa.

El fet de no completar una recuperació adequada de la lesió o de que aquesta no sigui evaluada correctament, pot portar a una inestabilitat crònica, amb els efectes que això comporta no només a la pràctica esportiva, si no a la salut i qualitat de vida del pacient en general.

Fa anys, aquestes lesions solien ser reparades a quiròfan. Avui hi ha molt bona evidència que en la gran majoria dels casos, s’obtenen uns resultats iguals o millors, sense haver de passar per quiròfan. Aquest canvi de tendència potser ha influït en considerar aquestes lesions com a “menors”. És una interpretació perillosa.

Si el tractament d’aquestes lesions no inclou un bon programa de rehabilitació, la funció del turmell es pot veure afectada negativament, amb una perillosa tendència a la repetició de la lesió i a una cronificació de la inestabilitat.

Cal fer una bona valoració inicial de la lesió i adequar el tractament a les característiques individuals de cada pacient.

Per cert, mireu el peu dret del jugador que porta la pilota a la foto adjunta…

 

Us deixo un enllaç a la pàgina web de l’Associació Americana de Metges de Família que exposa molt correctament l’abordatge d’aquesta lesió:

http://www.aafp.org/afp/2001/0101/p93.html#afp20010101p93-b20

 

També us deixo bibliografia més acadèmica per a qui vulgui investigar més a fons el problema:

  • Perlman M, Leveille D, DeLeonibus J, Hartman R, Klein J, Handelman R, et al. Inversion lateral ankle trauma: differential diagnosis, review of the literature, and prospective study. J Foot Surg. 1987;26:95–135
  • Koutures, CG, Gregory, AJM, Council on Sports Medicine and Fitness. Injuries in Youth Soccer. Pediatrics 2010; 125: 410-414.
  • Ekman EF, Fiechtner JJ, Levy S, Fort JG. Efficacy of celecoxib versus ibuprofen in the treatment of acute pain: a multicenter, double-blind, randomized controlled trial in acute ankle sprain. Am J Orthop (Belle Mead NJ). 2002 Aug;31(8):445-51.
  • Bennett WF. Lateral ankle sprains. Part II: acute and chronic treatment. Orthop Rev. 1994;23:504–10.
  • Safran MR, Benedetti RS, Bartolozzi AR 3d, Mandelbaum BR. Lateral ankle sprains: a comprehensive review. Part 1: etiology, pathoanatomy, histopathogenesis, and diagnosis. Med Sci Sports Exerc. 199931(7 suppl):S429–37.
  • Karlsson J, Lundin O, Lind K, Styf J. Early mobilization versus immobilization after ankle ligament stabilization. Scand J Med Sci Sports. 1999;9:299–303